Regisztrálom a Boltomat!
Tetol FB favédőszer

Tetol FB favédőszer

Ajánlja a terméket másoknak!
Nincs kiválasztva termékváltozat...Nincs elérhető ár!

Termékváltozatok

barna, 1 l
2 ajánlat
1240Ft-tól
barna, 10 l
2 ajánlat
Érdeklődjön
barna, 5 l
2 ajánlat
4640Ft-tól
barna, 50 l
2 ajánlat
Érdeklődjön
sárga, 1 l
3 ajánlat
1240Ft-tól
sárga, 10 l
3 ajánlat
8590Ft-tól
sárga, 5 l
3 ajánlat
4640Ft-tól
színtelen, 10 l
2 ajánlat
Érdeklődjön
színtelen, 50 l
2 ajánlat
Érdeklődjön
zöld, 1 l
2 ajánlat
1240Ft-tól
zöld, 10 l
2 ajánlat
8590Ft-tól
zöld, 5 l
2 ajánlat
4640Ft-tól
zöld, 50 l
2 ajánlat
41900Ft-tól
13 db termékváltozat elérhető

Boltok és áruházak ajánlatai országszerte

Termék részletes leírása

Jellemzők

 •  fenyő és lombos faanyagok védlmére
 •  tűz- gomba- és rovarkárosítással szembeni megelőző és részleges megszüntető védelmére szolgál

 Általános leírás

A faanyagvédőszer ammónium- és bórvegyületeket tartalmazó vizes oldat. Hő hatására víz és a lángot fojtó ammóniagáz keletkezik, a felület izzik, ill. szenesedik, lánggal nem ég.

Felhasználási terület

Beltéri, max. 75%-os relatív páratartalmú, a csapadék közvetlen hatásaitól védett épületszerkezetek (tetőszerkezetek, párnafák, fa nyílászáró szerkezetek, fa födémek, egyéb építési faanyagok) égés-késleltetésére, gomba és rovarkárosítók által veszélyeztetett faanyagok megelőző védelmére alkalmas. A készítményt olyan helyre célszerű felhasználni, ahol a faanyag védelme mellett a beépített faanyagok nehezen éghetővé tétele a cél, ill. ha az előbbi követelményt építési vagy tűzvédelmi hatóság kötelező (vagy ajánlott) jelleggel előírja.

Nem alkalmazható

Kültéri faanyagok szabadtéri helyszíni kezelése céljából, vagy időjárás viszontagságainak kitett faanyagok esetében, továbbá játékok, méhkasok, hajtató- és üvegházak faszerkezeteinek, valamint élelmiszerekkel, takarmánnyal közvetlenül érintkező faanyagok védőkezeléséhez. (pl. gyümölcsös ládák).

Védőhatás

Célszerű a kezelést 5-10 évenként ellenőrizni és szükség esetén megismételni. A már kezelt faanyag újbóli felülvizsgálata különösen akkor indokolt, ha a környezet páradús, mert a lecsapódó nedvesség miatt a védőszer veszíthet hatásosságából. A rovarok elleni védelmet bór hatóanyagok biztosítják, de mivel ezek kizárólag gyomorméregként hatnak a rovarra, a faanyag felületi védelme nem biztosítja a teljes faanyag rovarmentesítését. Faanyagvédelmi szempontból jelentős a gombaölő hatása is. Szakszerű és az előírás szerinti védőszer felvitele esetén a kezelt faanyag az érvényben lévő előírásokban foglaltak szerint nehezen éghetőnek (B1) minősül. A kezelt anyag égése során nem keletkeznek fojtó, erősen mérgező gázok (pl. klór, sósav).

Biocid hatóanyagok:

 • bórsav (EINECS-szám: 233-139-2) < 5,0 tömeg %
 • dinátrium-tetraborát-dekahidrát (EINECS-szám: 215-540-4) < 3,0 tömeg %

  A kezelendő anyag előkészítése

  A kezelendő faanyagnak lemosottnak, száraznak, kéreg-, háncs- és mindenféle szennyeződéstől (por, zsír stb.) mentesnek kell lennie. Az anyag nem tartalmazhat aktív gomba- és rovarfertőzött részt, ill. az ilyen faanyagot előtte megszüntető hatású faanyagvédőszerrel kezelni kell. A már korábban festett, ép felületeket a kezelés előtt csiszolással és portalanítással kell előkészíteni. A kezelendő faanyag nedvességtartalma ne haladja meg a 15%-ot. A kezelés után a faanyag ne repedjen meg; ha a magasabb nedvességtartalom miatt mégis megrepedne, a repedéseket ismét kezelni kell. A jobb védőhatás érdekében célszerű alkatrészben elvégezni a kezelést, mert így a csapok – furatok védelme is megtörténik.

  Kezelés

  A TETOL FB oldatot felhasználás előtt alaposan fel kell keverni! A TETOL FB oldattal égéskésleltetésre történő felhasználás esetén, többször alaposan be kell mázolni a faanyagot. Az egyes rétegek között min.4 óra száradási időt kell hagyni. Felhordható áztatással és szórással is. Ajánlott felhordási hőmérséklet: +5°C - +25°C között. A kezelés tűzvédelmi szempontból akkor lesz hatásos, ha a felületre jutó védőszer mennyisége legalább 1,20 l/m2.Ha csak gomba- és rovarelleni megelőző védelmet várunk el a kezeléstől, akkor 0,16 l/m2 védőszer felhordása szükséges. Ez a mennyiség mázolással 1 rétegben felhordható.” A már kezelt faanyag csiszolása, gyalulása esetén a kezelést a fentiekben részletezettek szerint meg kell ismételni. A használat után a szerszámok, munkaeszközök, ruházat vízzel tisztíthatók.

  Kezelés utáni tárolás

  A frissen kezelt faárut a kezelést követően szilárd, folyadékot át nem eresztő aljzatú fedett helyen kell tárolni a talajba vagy vízbe irányuló közvetlen veszteségek elkerülése érdekében. A kiszivárgott szerfelesleget újrahasználás vagy ártalmatlanítás céljából össze kell gyűjteni. A kezelés után legalább két hétig jól szellőző helyen, csapadéktól védetten kell tárolni a kezelt faanyagot, amíg az teljesen ki nem szárad. Beépített szerkezetek védelme esetén három nap múlva szabad csak a faanyagot másik építőanyaggal befedni. Célszerű a faanyagot a kezelés előtt készre munkálni. Ha mégis szükséges szereléskor a megmunkálás, akkor a későbbi vágásfelületeket, furatokat az oldattal újra kell kezelni. A védőkezelt faanyag csiszolása, gyalulása kerülendő, mert a hulladék is hatóanyagot tartalmaz, s ennek szakszerű elkülönítéséről és megsemmisítéséről gondoskodni kell.

Főbb tulajdonságok
Szín: színezéktől függ
Állag: folyékony
Szag: felhasználáskor enyhén ammónia szagú
Kezelt anyag színe: színezéktől függ, nagyobb vastagságban selyemfényű színárnyalatot kap az anyag
Felhordás módja: ecsettel, szórással, permetezéssel
Fémkorróziós hatás: az oldat a védelem nélküli fémek felületét kismértékben korrodálhatja.