Regisztrálom a Boltomat!

MESTERVAKOLAT- Akril nemesvakolat (Kemikál)

Ajánlja a terméket másoknak!
Válasszon termékváltozatot:
Nincs kiválasztva termékváltozat...Nincs elérhető ár!

Boltok és áruházak ajánlatai országszerte

Termék részletes leírása

Jellemzők

  • alkalmazható régi és új épületek külső homlokzatának, (beton, cement- és mészvakolatok, glettelt hőszigetelő lapok) dekoratív felületképzésére 
  • beltérben  pl. lépcsőházak, termek díszítő vakolására, impregnált gipszkartonon dekorációs felületek kialakítására.

A Mestervakolatok egyik nagy előnye, hogy vékony rétegben (típustól függően 1-2mm) kell felhordani így súlyuk sokkal kisebb a hagyományos fedővakolatokénál. A vékonyvakolat kitűnő tapadása és rugalmassága megakadályozza, hogy a kisebb épületmozgások repedéseket okozzanak. A megkötött vakolat időjárás- és kopásállósága kiváló, megfelelő esztétikai értéket nyújt hosszútávon. A vakolat vízzáró, de páraáteresztő. Gombásodást és algásodást gátló adalékszert, valamint cellulóz szálerősítést tartalmaz.

Felhasználás módja

A Mestervakolatokat csak megfelelően szilárd, ép, szennyeződésmentes és légszáraz alapfelületre szabad felhordani. A gépészeti és szigetelési hibákat előzetesen szüntessük meg. A laza, sérült rétegeket, festékmaradványokat el kell távolítani, a felületi hibákat cementhabarccsal vagy Soriplan® BJ betonjavító anyaggal ki kell javítani. Törekedjünk arra, hogy a javított felület az eredetivel azonos struktúrájú és lehetőleg azonos összetételű legyen. A Mestervakolatokkal felületkiegyenlítést nem lehet végezni, ezért előzetesen ellenőrizzük az alapfelület egyenességét.

Régi, festett falfelületeket előzetesen át kell csiszolni, meg kell győződni arról, hogy elég szilárd-e a festékréteg és jól tapad-e az alapvakolathoz. A vékonyvakolatokat mészfestékre nem ajánljuk felhordani, mert annak tapadószilárdsága kicsi. Az ilyen rétegeket előzetesen el kell távolítani.

Ha az alapfelület szívóképessége nem egyenletes, színes vakolatok esetében színfoltosodás léphet fel, ezért minden esetben (régi és új alapfelületek esetében is) javasoljuk az alapfelület mélyalapozását. A mélyalapozást hígított Mesteralapozó 1:4 univerzális mélyalapozóval végezzük el. Felhordása hengerrel, ecsettel vagy szórással történhet

Fedővakolatok felhordása

Fedővakolatként Mestervakolat dörzs, kapart és hengervakolatot alkalmazunk.

A dörzsvakolatokat rozsdamentes acélsimítóval vagy glettvassal hordjuk fel a megszáradt, alapozott felületre. A felhordáskor törekedni kell arra, hogy a rétegvastagság ne haladja meg a gördülő szemcsék nagyságát és a gördülő szemcsék egyenletesen helyezkedjenek el a vakolatrétegben. Ha az anyag felesleg leszedésekor nagy erővel nyomjuk a glettvasat a felülethez, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a gördülőszemcsék elrendeződnek valamelyik irányba, elhelyezkedésük nem lesz homogén. A helyes technika az, ha többszöri lehúzással, a glettvasat kis erővel nyomva távolítjuk el az anyagfelesleget. A száradás és kötés ütemétől függ, hogy mikor kezdhetjük el a vakolat tömörítését és a struktúra kialakítását. (Ez a munkafolyamat nagy gyakorlatot igényel, ezért itt a munka megkezdése előtt javasoljuk a próba felhordást.) A vakolat tömörítését és a struktúra kialakítását kemény PVC vagy plexi simítóval javasoljuk végezni. A simító különböző irányú mozgatásával egyenes vagy körkörös mintázatot lehet kialakítani.

Anyagszükséglet: 2,0 mm-es szemcseméretű vakolat: 2,9 kg/m2

Kapart vakolatok felhordása hasonló a dörzsvakolatokéhoz. Simítás körkörös mozdulatokkal történik, célja a nagy mennyiségben jelenlévő nagyobb szemcsék egyenletes egymás mellé rendezése.

Anyagszükséglet: 1,5 mm-es szemcseméretű vakolat: 2,4 kg/m2

A hengervakolatok önálló fedővakolatként is alkalmazhatóak. A hengervakolatot festőhengerrel két rétegben kell felhordani. Az első réteg felhordásakor a terméket kb. 10-15 % vízzel meg kell hígítani, a két réteg felhordása között 4-6 óra száradási időt kell biztosítani. A második réteget hígítatlanul hordjuk fel. A vakolat struktúrája az alkalmazott hengertípustól függ. A leggyakrabban használt hengertípusok a hosszú vagy rövid szőrű teddy-henger, a normál szivacshenger és a borsómintás szivacshenger.

Anyagszükséglet: kb. 0,80 kg/m2

Fontos tudnivalók

A Mestervakolatok felhasználásra kész állapotban kerülnek forgalomba, színezésük a vásárlás helyén történik. Halványabb színárnyalatoknál előfordulhat, (ezek kevesebb színező pasztát tartalmaznak), hogy a terméket kis mennyiségű vízzel meg kell hígítani. Rendszerint elegendő szokott lenni max. 1 % mennyiségű víz, azaz max. 2,5 dl/25 kg vakolat. Felhasználás előtt a vödrök tartalmát minden esetben jól keverjük fel fúrógépbe fogott keverőszárral. A vakolatok felhordására optimális hőmérséklet a +5 - +25 °C-ig terjedő tartomány. Kerüljük a tűző napsütésben történő felhordást, mert ekkor a fal és a felhordott vakolat hőmérséklete akár +50 °C-ig is felmelegedhet. Ilyenkor a vakolat túl gyorsan köt, nincs idő a bedörzsölésre. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a kora reggeli órákban a déli és nyugati, délután pedig az északi és keleti homlokzatokon kell munkát végezni. Erősen szeles időben szintén gyorsan köt a vakolat. Hideg, párás időben a vakolatok lassan kötnek, az elhúzódó kötés miatt színfoltosodás léphet fel. Az elkészült vakolatot csapó esőtől 24-48 óráig, fagyhatástól pedig legalább 1 hétig védeni kell. Esős, erősen párás, erősen szeles és +5 °C alatti időjárásban ne kezdjük el a vakolást! Tájékozódjunk a várható időjárásról is! Fagyveszélyes időszakban tilos felhordani a vakolatot!

A munka megkezdése előtt végezzünk próbafelhordást. Csak rozsdamentes szerszámokat használjunk! A szerszámok és edények a vakolat megkötése előtt vízzel tisztíthatók.

  • Dörzsvakolatok (gördülőszemcsés): a gördülőszemcsék a tömör vakolatban barázdákat húzva, a dörzsölési iránytól függően, különböző mintázatot alakítanak ki. (függőleges, vízszintes vagy körkörös).
  • Kapart vakolatok: mintázatuk hasonló a hagyományos kőporos, kapart mintázatú vakolatokéhoz.
  • Hengervakolat: textúrája a hagyományos, fröcskölt vakolatokéhoz hasonló.

Termékváltozatok

25 kgD2F 2,0mm
Kérésre beszerezzük
Érdeklődjön
25 kgD2N 2,0mm
Kérésre beszerezzük
Érdeklődjön
25 kgK1,5F 1,5mm
Kérésre beszerezzük
Érdeklődjön
25 kgK1,5N 1,5mm
Kérésre beszerezzük
Érdeklődjön
Nincs elérhető termékváltozat!