Regisztrálom a Boltomat!

EPOKSIL 2K epoxid betonfesték

Ajánlja a terméket másoknak!
Válasszon termékváltozatot:
Nincs kiválasztva termékváltozat...Nincs elérhető ár!

Boltok és áruházak ajánlatai országszerte

Termék részletes leírása

Jellemzők

  • rendkívül CO2-záró;
  • kémiai (sav és lúgálló) és mechanikai kopással szembeni nagyfokú ellenállás jellemzi
  • megfelel a EN 13813 követelményeknek
  • erősen igénybevett cementkötésű padlófelületekre
  • erősen igénybevett beltéri falfelületekre (iskolák,műhelyek, laboratóriumok, élelmiszeripar...)
  • alagutak, aluljárók és egyéb földalatti építmények fal-és mennyezetfelületeire,
  • fűtőolaj és egyéb olajtartályok és medencék alatti olajfogók, valamint egyéb agresszív folyadékok tárolása

Alkalmazás

Az EPOKSIL epoxid és poliamin gyanta alapú kétkomponensű diszperziós festék igénybevett beltéri padló- és falfelületek dekoratív védelmére. Elsősorban a következők dekoratív védelmére alkalmas: - erősebben igénybevett cementkötésű padlófelületek – cementesztrichek és burkolatok, csiszolt terrazzo, megmunkálatlan beton (ha az igénybevétel nem követel meg speciális, nagy teherbíró képességű és kopásálló ipari padlófelületet, de a festett felületek kézikocsival vagy targoncával legyenek járhatók) – ilyen helyiségek: a garázsok, üzemi és egyéb műhelyek, nagyobb kazánházak, laboratóriumok, raktárak, - a fűtőolaj-és egyéb olajtartályok és medencék alatti olajfogók valamint egyéb agresszív folyadékok tárolása során, - alagutak, aluljárók és egyéb föld alatti létesítmények fal- és mennyezeti felületei, - erősen igénybevett beltéri falfelületek az iskolákban, élelmiszeriparban, laboratóriumokban, műhelyekben, mosóhelyiségekben, raktárakban. A bevonat kiváló CO2-záró, nagyfokú kopásállóság jellemzi (körülbelül tízszer akkora, mint a legerősebb víz alapú akril festékeké). A festett felületek a különböző agresszív folyadékok hatásaival szemben hosszabb-rövidebb ideig ellenállnak – lásd az alsó táblázatot, az alkohol (96%), etil-acetát, xilén és a fékolaj pedig már kevesebb mint egy napig tartó érintkezéssel is károsítja.

A felület előkészítése

A felület legyen szilárd, száraz és tiszta – rosszul tapadó részektől, portól, olaj- és zsírmaradványoktól és egyéb szennyeződésektől mentes. Normál körülmények között (T = +20 ºC, levegő rel. páratart. = 65 %) az új betonfelületek száradási ideje legalább 1 hónap, az új cement és mészcement vakolatoké pedig vastagság centiméterenként 7-10 nap. Felújító festés esetén a felületről eltávolítunk a gyengén tapadó részeket, és a vízben könnyen és gyorsan oldódó festékrétegeket, festékfilmeket, szórt festékeket és egyéb dekoratív rétegeket. Elsősorban az erősen szennyezett felületek esetében, az új betonfelületek esetében, valamint a falialgával és falpenésszel fertőzött felületeken javasoljuk a forró víz- vagy gőzsugárral történő mosást – az utóbbiak esetében a mosást követően mindenképp fertőtlenítsünk. Jól tapadó régi diszperziós bevonatokra felhordható. Csak az a betonburkolat alkalmas a festésre, amely több mint egy hónapos, ha a szilárdsága nagyobb mint 1,5 MPa, nedvessége nem nagyobb 4%-nál, és ha a talajnedvességgel és a vízzel szemben megfelelően van szigetelve. A nagyon sima betonfelületeket és cementborításokat valamint a terazzo polírozott felületeit festés előtt homokszórással megfelelően érdesítjük. A homokszórással eltávolíthatjuk a felületen kivált és megszilárdult cementtejet is. Alapozó bevonat nem szükséges.

A festék elkészítése

A festéket úgy készítjük el, hogy a jól átkevert A és a B komponenst összekeverjük egymással. Kisebb mennyiségek készítése esetén vegyük figyelembe, hogy az A és a B komponenseket 2 : 1 térfogatarányban vagy 3 : 1 súlyarányban kell keverni. A kapott keveréket alaposan összekeverjük, amíg teljesen homogénné nem válik. Az első réteg felhordásakor max. 10%-ig hígíthatjuk vízzel, a második réteg esetén a festék hígítása ne legyen nagyobb 5%-nál. A felhordásra előkészített festék mennyisége legyen elég a padlófelület vagy a falfelület egyszeri átkenésére, de még jobb, ha az ugyanazzal a színárnyalattal festendő összes felületre elegendő. Ekkor vegye figyelembe, hogy az elkészített festék +10°C esetén maximum 2, +20°C esetén maximum 1,5, +30°C esetén pedig maximum 1 óráig használható. Csak olyan mennyiségű festéket készítsen, amelyet a feltüntetett időn belül fel tud használni. A zárófelületre csak az ugyanabból a gyártási sarzsból származó festéket használjuk. Amennyiben az ilyen felületek festéséhez különböző gyártási sarzsokból származó festékeket használunk, akkor azokat megfelelő módon egyenlítsük ki. A festék bárminemű „javítása” (hígítás, stb.) festés közben tilos. Az egyes felületek festéséhez szükséges festékmennyiséget a felületek mérete és az átlagos anyagszükséglet alapján számítjuk ki. Speciális esetben pedig próbafestéssel határozzuk meg az anyagszükségletet.

A festék felhordása

A festéket két (kivételes estben akár három) rétegben visszük fel hosszúszőrű teddy-hengerrel illetve textil festőhengerrel (a szőrök illetve a szálak hossza 18-20 mm; használható természetes vagy műszőrme illetve különböző szintetikus szálakból – poliamid, dralon, vestan, nylon, perlon vagy poliészter – készült textil), diszperziós festékek felhordására alkalmas festőecsettel vagy szórással. Hengerrel történő felhordás esetén használjunk megfelelő lehúzórácsot. A második illetve harmadik felhordás csak akkor lehetséges, ha az előző réteg már teljesen száraz – normál körülmények között (T = +20 ºC, levegő rel. páratart. = 65 %) ez az előző réteg felhordását követően legalább 12 óra, de nem több mint 48 óra elteltével lehetséges Alacsonyabb hőmérséklet és magas relatív páratartalom mellett a száradási idő lényegesen meghosszabbodik, magasabb hőmérséklet és a levegő alacsony relatív páratartalma mellett pedig csökken, pl: T = +10 ºC és a levegő 65 % relatív páratartalma mellett legalább 24 óra, de nem több mint 48 óra. T = +30 ºC és a levegő 65 % relatív páratartalma mellett pedig legalább 8 óra és nem több mint 48 óra. A szóráshoz használhatunk különböző hagyományos magasnyomású és korszerű alacsonynyomású szórópisztolyokat, („külső” vagy „belső légkeverésűt”), de különböző kivitelű „airless” szórógép is alkalmazható, a fúvóka mérete és a munkanyomás tekintetében tartsuk be gyártó utasításait. Az egyes falfelületeket az egyik széltől a másikig megszakítás nélkül festjük. A fentiektől eltekintve a standard hosszúszőrű teddy-hengerrel vagy szórással nem elérhető felületeket (külső és belső sarkok, csatornák, szűk spaletták, stb.) minden festékréteg esetén megfelelő ecsettel vagy az adott feltételeknek megfelelő kisebb festőhengerrel mindig előre kidolgozzuk. A festett felületek csúszással szembeni jobb ellenállását illetve a magasabb súrlódási koefficienst úgy érjük el, hogy az utolsó előtti, még friss festékréteget megszórjuk finom száraz kvarchomokkal (a homok megfelelő szemcsemérete: 0,1 és 0,4 mm között; anyagszükséglet: ~75 és 100 g/m2 között). Amennyiben a festést hengerrel vagy ecsettel végezzük, a homokot akár bele is keverhetjük a festékbe, amit munka közben többször is jól átkeverünk A festés csak megfelelő mikroklimatikus körülmények között lehetséges: a levegő és a felület hőmérséklete ne legyen +8 ºC-nál alacsonyabb és ne legyen +35 ºC-nál magasabb, a levegő relatív páratartalma pedig ne legyen 80 %-nál magasabb. A felület hőmérséklete legyen legalább 3 ºC-kal a harmatpont felett!

Becsült illetve átlagos anyagszükséglet kétrétegű felhordás esetén (a felület nedvszívó képességétől és érdességétől függően): EPOKSIL 250 - 350 g/m2

Eszközök tisztítása hulladékkezelés

A szerszámokat a használatot követően azonnal mossuk le alaposan vízzel, a megszáradt foltokat nem lehet eltávolítani. A fel nem használt festéket – az A és B komponenseket – jól lezárt csomagolásban őrizzük meg az esetleges javítások céljára. A használhatatlan A és B komponens maradékot és a használatra előkészített folyékony festékmaradványt tilos a csatornahálózatba, vízfolyásokba vagy a környezetbe juttatni vagy a háztartási hulladékokkal együtt eltávolítani. A hulladékkezelési előírások értelmében 08 01 19* klasszifikációs számú veszélyes - irritatív hulladéknak minősülnek. Eltávolításuk kizárólag szervezett módon – az arra kijelölt lerakóhelyeken, fizikai-kémiai feldolgozással vagy magas hőmérsékleten történő égetéssel lehetséges. A hulladékkal és a csomagolással kapcsolatos eljárások tekintetében vegye fel a kapcsolatot a hulladékgyűjtésre felhatalmazott személlyel. A hulladékot ne tárolja más hulladék anyagokkal együtt. A meg nem tisztított hulladék csomagolás klasszifikációs száma 15 01 10*.

 

Termékváltozatok

6 kg, szürke
Online rendelhető
29790Ft
6 kg, bézs
Online rendelhető
29790Ft
6 kg, rozsdavörös
Online rendelhető
29790Ft
6 kg, zöld
Online rendelhető
29790Ft
6 kg, homokszürke
Online rendelhető
29790Ft
Nincs elérhető termékváltozat!