Regisztrálom a Boltomat!

Vizes vagy oldószeres festékre van szükségem?

Talán ez a kérdés nem merül fel egy falfesték esetén, mert megszoktuk, hogy vízzel hígítjuk ezeket.

Talán ez a kérdés nem merül fel egy falfesték esetén, mert megszoktuk, hogy vízzel hígítjuk ezeket.

Viszont sokan berzenkednek egy kerítés festésénél vagy egy parketta lakkozásánál vizes anyagoktól, nekik üzenem, hogy kenhető vízszigetelések nagy többségének víz az oldószere. Ez ugyebár nem azt jelenti, hogy a víz oldja a kikötött anyagot, hanem a felhordáshoz szükséges konzisztencia beállításához vizet használunk. 

A festékanyagokban lévő illékony szerves vegyületek mennyiségét minden festékes doboz címkéjén megtaláljuk kötelezően VOC g/liter. Az oldószeres anyagoké magasabbak mint a vizes bázisúaké értelemszerűen. A törvény az ózonréteg védelmében született és mi sem lélegezzük be különféle hígítók nem túl kellemes szagát.

Viszont a természetes élő vizeink védelméről nem szól eme törvényi szabályozás... Azt tudni érdemes, hogy festékanyagok jelentős része kőolaj származék amit alapvetően hígítókkal oldunk, még a vizes bázisú anyagokat is. Mind ezt hogyan? Nagyon egyszerű példával az olajos/zsíros edényeket emulgálószerek hozzáadásával tudjuk könnyen elmosogatni, ilyen a konyhai mosogatószer, ami szintén egy vegyi anyag. Tehát a vízben nem oldódó festékanyagokhoz (hogy védjük a levegőt) teszünk még vegyi anyagot (emulgálószert) és szépen egy ecsetmosáskor a festékmaradék lefolyóba öntésekor bejuttatjuk a talajvíz készletünkbe a vegyi anyagokat...

Ok, de akkor mégis melyiket válasszuk?

A fejlesztők ez irányban kétféle munkát végeznek a hagyományos oldószeres anyagok VOC tartalmát csökkentik, ami minőség romláshoz vezetett a hagyományos  pl, alkyd kötőanyagok esetében, viszont előtérbe kerületek jobb és jelenleg picit drágább, modernebb kötőanyagok, pl poliuretán. Mivel a vizes bázisú anyagok a zománcok, lakkok stb, kategóriában már 10-20 éve folyamatosan fejlesztik így egyre jobb/felhasználóbarát anyagok kerülnek ki a piacra.  

Tehát mindkét kategóriában találhatunk gyenge minőséget, javaslatom, hogy keresgéljetek ez újdonságok közt, valamint az ez esetben a túl olcsó mindig gyanús. 

Keresgélj a festés és tapétázás osztályon, ahol mindkét típusú anyagokról bőven olvashatsz.

2018.05.03.