Regisztrálom a Boltomat!

Fessük meg az ebédünket!

BOGARAK, MINDENNAPI ÉTELEK, FESTÉKEK. MI A KÖZÖS EBBEN A HÁROM ELEMBEN?

Ha a gondolattól is kiráz a hideg, hogy bármilyen rovar kerüljön az asztalodra, akkor van egy rossz hírünk, valószínűleg már rég nem vagy rovar-szűz, már, ami az ilyen eredetű összetevőket illeti. Többször is kerülhetett a szervezetedbe ebből a típusú táplálékból, ugyanis a kárminpiros színezőanyagot általában apró ízeltlábúakból szokták kinyerni. A Dél-Amerikában honos bíbortetű a legelterjedtebb forrása az ételek ragyogó piros színének.

Főként Peruban, milliószám tenyésztik ezeket az állatokat, hogy leszüretelve a világ minden pontján színt vigyenek az élelmiszeripari termékekbe. A joghurtok, fagylaltok, gyümölcsös sütemények, üdítők és fánkok ragyogó árnyalatai mellett a kozmetikumok, sminkek formájában is hasznosulnak sejtjeik. Hivatalos megnevezése az E120.

A bíbor festékanyag előnyeit már a aztékok és a maják is több száz éve felfedezték, ráadásul egészségesebb is ezt fogyasztani, mint egy szén- vagy petróleum melléktermékéből készült, teljesen mű verziót. A bíbor egy rendkívül megbízható, tartós ételszínező, mely rengeteg árnyalathoz felhasználható. (pink, narancs, lila és természetesen a vörös spektrumán is)

Az ipar a dél-amerikai ország 32 600 farmerének biztosít megélhetést. A félcentis rovarok közül a szárny nélküli nőstényeket kefével távolítják el a növényzetről, a szárnyas hímek megmenekülnek a feldolgozástól. A jellegzetes színt a bíborsav adja, mely az állat súlyának negyedét teszi ki.

Hogyan nyerik ki a festéket?

Először kiszárítják a rovarokat, majd több szűrés után távolítják el az állati részeket az anyagból.

Csak tavaly 647 tonna bíbort exportált Peru, 46,4 millió dollár értékben. És ez az érték a korábbi adatokhoz képest rengeteget nőtt.

Fél kiló festék előállítása 70 ezer tetű életébe kerül. Jobb volna valami más módot találni a vevői igények kielégítésére. A Starbucks már meglépte, hogy kivonta a használatból a bíbort. 2012-ben több vevő panaszkodott az állati eredetű adalék miatt, melyből a jeges kávéba, smoothie-ba és sütibe is került. A cég átállt a likopinra, ami egy, a paradicsomból kivont természetes összetevő. De alternatívát jelenthetnek a cékla, illetve erdei gyümölcs eredetű színezők is, amelyek korántsem olyan tartósak, mint a tetűből kinyert festék. A céklából kinyert színezék például fény, hő és oxigén hatására veszít az értékéből. Így fagyasztott vagy azonnal elfogyasztandó termékekhez alkalmazzák inkább.

forrás: https://nuus.hu/eletmod/gasztro/0501/azt-mondod-sosem-ennel-rovart-es-az-e120/

2018.05.07.