Regisztrálom a Boltomat!

Biztonságos, balesetmentes karácsonyt! Hogyan válassz fénydekorációt?

Sajnálatos módon a karácsony és a fényfüzéres dekorációs elemek számos esetben együtt járnak lakástüzekkel is. Mit tehetsz, hogy otthonod és szeretteid a maximális biztonságban legyenek?

A fogyasztóvédelmi hatóság minden egyes évben megvizsgálja a piacon kapható kül- és beltéri díszvilágítási füzérek és karácsonyi elektromos dekorációs termékek minőségének megfelelőségét, hogy kiszűrjék a biztonsági szempontból kockázatosnak vélt termékeket.

Idén országosan az idáig 53 ellenőrzött termékből 25 akadt fent a minőségi vizsgálatokon és bizonyult nem megfelelőnek.

Hogyan kerülhetjük el a hamis, rossz minőségű termékeket?

 • Vásárolj üzletben!
   
 • Ha nem üzletben veszed a fényeket, akkor célszerű olyan kereskedőnél vásárolni, aki feltünteti elérhetőségét.
   
 • Válassz olyan terméket melyen megtalálhatóak a gyártó, importőr adatai annak érdekében, hogy az esetlegesen
  felmerülő problémánkat a későbbiekben legyen lehetőségünk orvosolni.

   
 • Vizsgáld meg a terméket! Érdemes a fogyasztóknak ellenőrizni, hogy nincs-e olyan feszültség alatt álló rész a terméken, amely kézzel megérinthető.
  További intő jel, ha a csatlakozódugó mérete kisebb a megszokottnál vagy keskeny keresztmetszetű a vezeték. Figyeljünk arra, hogy a kültéri használatra szánt füzérek esetében a vezetékek szigetelése csak gumi lehet, a csatlakozódugónak pedig vízbehatolás ellen védett kivitelűnek kell lennie.
  Bővíthető fényfüzérsorok esetében pedig tartsuk szem előtt azt a tájékoztatást, összesen hány darabot lehet egymáshoz kapcsolni úgy, hogy azok működése biztonságunkat még ne veszélyeztesse

 

 

2018.12.22.