Regisztrálom a Boltomat!

Hogyan ápoljuk a fát?

MONDJ BÚCSÚT A REPEDEZETT, KISZÁRADT, LEPERGŐ FAFELÜLETEKNEK!

Mindenki szereti a fát, mert kedveljük a természetes anyagokat és a szép gömbölyded, ívelt vonalakat.
Fa ápolásáról, lazúrozásról és fa festésről a Festék Bázistól.
A Festék Bázis Zrt immár 10 éve foglalkozik festékek fejlesztésével és előállítással.
Három márkanevük VALMOR, FACTOR és COROR ismert már a lakosság és a festőmesterek körében.
A FACTOR termékcsalád a fa ápolásával foglalkozik, lazúrok, lakkok és fafestékek találhatóak meg a palettán.

Szakértőjüket kérdeztük a fa festékekről és tartósságukról.

Miért érdemes kezelni a fa felületét?

A fa pórusos szerkezetű anyag, ami azt jelenti, hogy belső térben is beleül a por és elkoszolódik mint a szekrény teteje.
A védelem egyik feladata, hogy a nyitott pórosok feltöltésével megakadályozzuk a szálló por bekerülését a pórusokba. Egy színtelen lakkal kezelt felületről a por letörölhető, viszont egy natúr fa, amit nem kezeltük teljesen elszürkül.
Belső térbe, ahol nem éri a nap UV sugárzása, javasoljuk a FACTOR Aqua Parketta lakkunkat. Kültérben a színes FACTOR 2in1 vékonylazúrt, melyek mindenfajta fa felületre egyszerűen felhordható.
https://tol-ig.hu/termek/factor-aqua-parkettalakk

Amikor megvettem a faanyagot akkor egyből kezelhetem?

Két probléma szokott leginkább előfordulni a frissen vásárolt fa anyaganál. Az egyik, hogy sajnos 30-40% nedvességtartalommal rendelkeznek, ami a légszáraz 10-20% hoz képest túl sok, a másik, hogy fűrészelt a faáru, tehát szőrős a deszka.
Nedvesség mérővel nem rendelkezünk a háztarásban, de azt érdemes tudni, hogy az asztalosok minimum 2 éve szárított faanyaggal kezdenek el dolgozni, ez nem véletlen.
Szőrös deszkát meg bármivel festjük szép és tartós végeredményt nem fogunk kapni, rá kell szánni az időt a gyalulásra és a csiszolásra is egyaránt.
https://tol-ig.hu/termek/factor-2-in-1-vekonylazur

A csiszolást értem, de mit kezdhetünk a nedves fával, ha festeni akarjuk egyből?

Magyarázat: a kültéri környezetben lévő faanyag nedves időben „felszívja” a párát és szépen elvezeti azt a szerkezetében. A frissen kitermelt és feldolgozott fa is rengeteg vizet tartalmaz.

A probléma az erős napsütéses időben kezdődik. Déli oldalon, ahol a legnagyobb napfény terhelést kapja a felület, nagyon gyorsan melegszik fel a fa és a benne lévő nedvesség a legrövidebb úton igyekszik távozni.
A friss faanyag ezért reped meg és e miatt vetemedik el, így nem nehéz elképzelni, hogy a nedvesség útjába kerülő festékanyag, aminek alacsonyabb a páraáteresztő képessége, mint a fa anyagának, akkor vele mi történik. A lazúrok a friss fa száradási fázisának első 2 évében le fognak peregni, így folyamatos csiszolás és újralazúrozással tudjuk széppé varázsolni ismét. Ezeket az első és a második évben is ismételni szükséges, mert ahol már lepergett a festékanyag ott UV sugárzás hatására elkezd szürkülni a fa.

Ha jól értem, 2 év alatt négyszer kell csiszolnom és festenem?

Nincs valami olyan megoldás, amivel elég 6-8 évente festeni?

Az első kérdésre a válasz: nedves fa vásárlása esetén igen, aki fát vesz az munkát is vásárol vele.
A második kérdésére a válasz: már létezik, Factor Pergola Kültéri Fafesték néven.
https://tol-ig.hu/termek/factor-pergola-kulteri-fafestek

Mondana erről pár szót, hogy mi a titka ennek a festéknek?

Már több éve kísérletezünk különböző anyagokkal és vizsgáljuk a tulajdonságaikat és ellenálló képességeiket az időjárás viszontagságaival szemben. A felgyülemlett tudásbázis felhasználásával alkottuk meg a FACTOR Pergola Kültéri fafestéket. A titok a festék és bevonó anyagok fejlesztésének, készítésének a szeretetében van, mivel célunk az, hogy a felhasználóink megelégedettségét elnyerjük és a bevonataink időtállóak legyenek.
A FACTOR Pergola termékünk rendelkezik több előnyös tulajdonsággal, köztük a magas vízgőz áteresztő képességgel is. Ennek okán a fa képes lélegezni, vagyis a belsejében található víz kiáramolhat a festékrétegen keresztül a szabad térbe. Természetesen a festék megakadályozza az esővíz beszívódását a fa belsejébe.

A titok tehát abban rejlik, hogy a bevonat vízzáró tulajdonsága mellett mégis biztosítja a fa természetes lélegzését.

A fa nemcsak lélegzik, hanem állandó mozgásban is van. A rideg bevonat megreped és lepereg. A FACTOR Pergola Kültéri Fafesték rugalmas, több 100%-os nyúlással rendelkezik, minek okán együtt mozogva a fával tartós védelmet biztosít számára.

A 7 éve elkészült első referencia házunk, ami az alábbi képen látható. Eredetileg festett 10 éves, rossz állapotú lambériára lett felhordva.

 

2018.05.15.